zondag 2 oktober 2011

Met je Dacia veilig de winter door

Hoewel we aan de laatste dagen van een prachtige nazomer bezig zijn, wordt het toch tijd om na te denken over de komende winterse periode. Winterbanden onder je Dacia of niet. Ga je met wintersport dan heb je geen keuze, moet je bij dag en ontij de weg op eigenlijk ook niet, dan worden het dus winterbanden. Hoef je niet perse de weg op dan is het doorrijden op zomerbanden eventueel een optie. Eddie (www.welkewinterbanden.nl ) heeft voor ons een uitgebreid artikel geschreven over het nut en het gebruik van winterbanden.

Veiliger op de weg in de winter

Tekst: Eddie

De laatste jaren zijn de Nederlandse winters niet onopgemerkt voorbij gegaan. Regen, maar vooral forse sneeuwval tekende onze winters. Dit jaar is er geen reden te vermoeden dat het anders zal zijn. Koude, sneeuw en overmatige regenval verhogen het aantal onveilige situaties op de weg waarbij de auto grip (wegligging) verliest. In het meest positieve geval heeft dat een kleine glijpartij tot geval, maar in veel gevallen lijdt dat tot het van de weg raken of zelfs een botsing.

Dacia Duster Covasna 06

Waarom winterbanden

Wegligging verliezen tijdens winterse omstandigheden kan gemakkelijk verminderd worden door het gebruik van winterbanden. Deze banden verschillen van zomerbanden door meer ruimte tussen de rubberen ‘lamellen’ en een andere, zachtere, samenstelling van het rubber. Beide eigenschappen zorgen dat een auto in winterse omstandigheden meer wegligging heeft dan met zomerbanden. Zomerbanden voeren water immers minder gemakkelijk af en hebben minder grip op sneeuw en ijs. Tevens wordt het rubber van zomerbanden te hard wanneer de buiten- en wegtemperatuur daalt. Dat zorgt voor een forse afname van de grip naar mate de temperatuur daalt. Winterbanden zijn daarentegen voor lage temperaturen gemaakt en bieden betere rijeigenschappen. Die betere rijeigenschappen vertalen in minder snel glijden, meer wegligging in bochten en een kortere remweg. Een vuistregel is dat vanaf 7 graden en lager winterbanden meer wegligging bieden. Zeker wanneer met regelmaat kinderen per auto vervoerd worden zijn dat voordelen die niet zondermeer genegeerd mogen worden!

Dacia Duster 4x4 Monique 01

Met of zonder velg

Allereerst moet vooropgesteld worden dat wanneer men spreekt over een winterband dat dit enkel het de band betreft en niet met velg. Het is daarmee dus nog geen compleet wiel. Nagenoeg alle bandenleveranciers (ook online aanbieders) bieden service aan om de winterbanden te monteren op uw eigen velgen, bij een garage in uw buurt.

Winterbanden met velg koopt u wanneer u gemakkelijk (en indien gewenst zelfs zelf) uw banden wilt kunnen wisselen. Tevens zorgen andere velgen dat uw normale velgen minder beschadigen. Winterse omstandigheden, vooral wanneer er veel pekel gestrooid is, zorgen voor meer slijtage.

Losse velgen zijn echter wel duur en kunnen soms de prijs van een set winterbanden zelfs verdubbelen!

Dacia Top 3 05

Prijzen

Winterbanden komen in vele prijsklassen. De beste prijs/kwaliteit verhouding hangt uiteraard erg samen met het budget. Goede 15inch winterbanden zijn, in oplopende prijs: Sebring Snow S5, Michelin Alpin 4 en Dunlop SP Winter Sport . Die banden zijn al te verkrijgen vanaf respectievelijk €53, €74 en €80 per winterband.
Voor 16 inch banden de prijsbewuste consument het beste kijken naar BF Goodrich G-Force Winter banden en bij een wat ruimer budget naar Michelin Alpin’s 4.

Fulda Kristall Control HP zijn de beste 17 inch band wanneer budget niet onbelangrijk is. Voor een specifiek advies heeft welkewinterbanden.nl de winterbanden kieswijzer ontwikkeld, die helpt met het kiezen van de beste winterbanden binnen uw budget.

Sneeuw 0308 07

Verschillen tussen winterbanden

Er zijn vele merken winterbanden en deze komen in verschillende prijsklassen. Bekende en sterke merken als Michelin of Dunlop bieden zeer goede banden, maar voor een hoge prijs. Het topsegment van Dunlop of Michelins zorgen voor altijd een goede keuze. De meer prijsbewuste consument kijkt terecht verder. Minder bekende merken als Nokian of Fulda bieden immers ook regelmatig goede banden voor een, in verhouding, zeer lage prijs. Verschil is dan vooral terug te vinden in remweg en wegligging. Goedkoper hoeft met winterbanden echter lang niet altijd slechter te betekenen!

Dacia Sandero Stepway Duurtest 04

Rijtips

Tegenstanders van winterbanden stellen vaak en graag dat het aantal ongevallen onder auto’s met winterbanden niet afneemt. Die stelling is helaas juist, maar desalniettemin simpel te verklaren.

Veel gebruikers met winterbanden worden overmoedig en rijden alsof er geen sneeuw, ijs, ijzel of water op de weg ligt. Winterbanden zijn geen toverbanden! Ook winterbanden verliezen hun grip. Het is enkel dat dit minder snel zal gebeuren dan wanneer rijdend op zomerbanden.
Let dus op dat met winterbanden in winterse omstandigheden wél een voorzichtige rijstijl gehanteerd wordt! Een veilige rijstijl biedt immers minder kans op ongevallen dan winterbanden kunnen compenseren.

Dacia in de sneeuw

Altijd winterbanden?

Ondanks alle voordelen zijn winterbanden niet geschikt tijdens de zomer. Het is dus belangrijk tijdig terug te wisselen naar zomerbanden. In zomerse omstandigheden, of boven 7 graden, veranderen de voordelen in nadelen en zijn zomerbanden weer superieur aan winterbanden. Daarbij slijten winterbanden ook erg hard bij warm en droog wegdek.
Winterbanden zijn dus ideaal, maar enkel gedurende de winter.

Meer informatie over welke winterbanden voor uw auto geschikt zijn, een winterbanden test, verplichting van winterbanden in het buitenland en meer vindt u op www.welkewinterbanden.nl.

Dacia Duster Laplandtour 2011 01

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

1 opmerking:

 1. Alvast het beste voor 2012.
  Na 70.000 + km op de standaard Goodyear GT3 bandjes nu overgegaan naar Nokian WR D3 winterbandjes ( Pickup grijs kenteken moet minimaal 92 gewichtsklasse bandjes hebben ) en wat een geweldig verschil !!
  Bij wijze van spreken, sturen deed je met je pink, nu met alleen de pink nagel, zo licht. Het banden geluid binnen is zeker met de helft, of meer, afgenomen terwijl de Goodyear als een stille band vermeld wordt. Een genot deze nieuwe schoentjes onder de Daas.
  Nog geen winter gehad, hoe dit verder gaat laat ik tzt weten.
  M.vr.gr.
  Theo de Boer

  BeantwoordenVerwijderen