dinsdag 13 december 2011

Info APK keuring Dacia

APK Dacia Logan MCVInmiddels is mijn Dacia Logan MCV 1.4 MPI ruim vier jaar oud, dus werd het tijd voor een onderhoudsbeurt en de verplichte APK keuring.

Op 29 november 2011 was het zover (weliswaar twee dagen te laat) en moest ik mijn Dacia Logan MCV achterlaten bij de plaatselijke BOVAG garage (www.toonroeffen.nl) hier in de dorp.

Hoewel het vorige onderhoud zo’n twee jaar geleden had plaats gevonden had ik niet het idee dat onderhoud echt nodig was.

Dat bleek ook wel: Buiten de APK en olie verversen om mankeerde er verder niets aan de MCV.

In de afgelopen vier jaar is er dus geen enkele mankement aan mijn Dacia opgetreden. Dat is met mijn vorige (ook nieuw gekochte) auto’s wel eens anders geweest.

Heel veel kilometers rij ik sinds mijn pensioen niet meer, dus de MCV kan nog jaren mee.

Er is geen steeds geen rammeltje te horen, het enige puntje van kritiek bij deze 1.4 MPI (overigens niet meer verkrijgbaar) is de trekkracht bij lage toeren, maar ook dat is sinds ruim een maand opgelost door het plaatsen van de Yamashi tuning kit.

LM Velgen 19

(Klik op de rekening en de afspraakkaart voor een grotere versie)

APK info:

Sinds 1 januari 2008 gelden er andere regels voor de frequentie van de APK. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen auto’s die op benzine rijden en auto’s die op diesel of LPG rijden.

Wanneer moet ik mijn auto laten keuren?
Als een personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg) al eerder APK is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum vermeld op het APK-keuringsrapport. Dit hebt u bij de vorige keuring meegekregen. Vóór of op deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn. Let op: als u tussentijds een LPG-installatie in uw auto laat monteren, moet uw auto in veel gevallen eerder gekeurd worden.

Keuringsfrequenties vanaf 1 januari 2008
Drie of vier jaar nadat een personenauto of lichte bedrijfsauto voor het eerst op de weg is toegelaten, is deze keuringsplichtig. Dit is afhankelijk van het soort brandstof.

Geen wijziging voor voertuigen van vóór 1 januari 2005
Voor alle personenauto's en lichte bedrijfswagens die vóór 1 januari 2005 op de weg zijn toegelaten verandert niets. Deze voertuigen behouden hun jaarlijkse APK-plicht.
Kijk ook naar de tabel om te zien wanneer uw auto APK-gekeurd moet worden.

APK Dacia Logan MCV 01De afsprakenkaart

Met de afsprakenkaart voorkomt u misverstanden tussen u en de keuringsinstantie die de APK uitvoert. Op deze kaart kunt u namelijk precies aangeven wat u van de keuringsinstantie verwacht. Bijvoorbeeld tot welk bedrag er reparaties mogen worden uitgevoerd, of u alleen een APK wilt of ook een onderhoudsbeurt, en of u wilt dat de vervangen onderdelen worden bewaard.
U kunt de afsprakenkaart hier invullen en printen.

APK: uw rechten en plichten

De brochure 'APK: uw rechten en plichten' staat vol met praktische informatie over de APK. Bijvoorbeeld wanneer en hoe vaak uw auto moet worden gekeurd. Waar u uw auto kunt laten keuren. Wat een keuringsrapport is, en wat u moet doen als u het niet eens bent met de goed- of afkeuring van uw auto. Kortom: met deze brochure weet u precies waar u aan toe bent, en wat u rechten en plichten zijn met betrekking tot de APK.

Klik hier voor het downloaden van de brochure.

LM Velgen 07

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia MPV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten