zondag 4 maart 2012

Welke zomerbanden voor je Dacia ?

Tekst: Sander.

Info over aanschaf van zomerbanden en de zomerbandentest 2012

Geen enkele Dacia rijder ontkomt eraan om nieuwe autobanden te kopen. Nooit leuk nieuws, want het aanschaffen van banden kan vrij prijzig zijn. Toch zijn er verschillende goedkopere banden van minder bekende merken. Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van nieuwe banden? En wanneer doe je een goede aankoop? Dit en meer zal worden behandeld in onderstaande artikel.

autobanden 01Slijtage

De ene band slijt sneller dan de andere. Rubber zal hoe dan ook langzaam van de banden verdwijnen. Dit is niet enkel te wijten aan het rijgedrag, maar kan ook diverse andere oorzaken hebben. Een oorzaak van snelle slijtage komt voort uit banden van zacht rubber, een zogenoemde zachtere compound. Dit type band zorgt in de regel voor meer grip, maar ook voor snellere slijtage. Kwalitatieve autobanden slijten daarentegen minder snel. Bij de juiste hardheid van het canvas en een band die van zichzelf minder “werkt” slijten banden minder snel, ondanks zacht rubber en meer grip.

Een ander punt is de uitlijning. Het is raadzaam om de auto uit te laten lijnen wanneer vermoed wordt dat het nodig is (of er naar te vragen bij een grote beurt). Juiste uitlijning zorgt voor de juiste positionering van de banden onder de auto. Een garage weet wat de juiste uitlijning is en of toe- of uitspoor normaal is. Onjuiste sporing zorgt dat één of meer banden harder slijten en het brandstofverbruik toeneemt.

Dacia Duster Test 01

Waar op letten

Bij het kopen van nieuwe banden is het belangrijk te letten op bepaalde zaken; Allereerst is er de juiste bandenmaat. De standaardmaat voor de populaire Dacia Duster is 215/65R16, terwijl de Dacia Logan en Sandero standaard 185/65R15 banden gemonteerd heeft.

Inhoudelijke zaken waar een keuze in gemaakt moet worden zijn:

 • de keuze tussen zomerbanden, 4x4 banden of 4 seizoenen banden
 • het segment (budget, prijs/kwaliteit of premium banden)
 • rijgedrag (veel kilometers, weinig korte ritjes, etc.)
 • load index
 • snelheidsindex

Op basis van bovenstaande keuzes begint de zoektocht naar geschikte banden pas echt. Naast de premium merken zoals Michelin, Continental en Dunlop zijn er legio banden die veel goedkopere banden aanbieden met tevens prima kwaliteit. De Autobanden Test 2012 biedt een zeer goed uitgangspunt om de juiste zomerbanden op te zoeken.

Voor de Duster zijn niet persé 4x4 banden nodig. Let bij de aanschaf wel op de minimale load index van de band en dat die het minimale gewicht van de Duster ruimschoots overstijgt. Het gewicht van de Duster (1135kg) plus het laadvermogen (575kg) maakt dat minimaal banden met een load index van 80 geadviseerd zijn.

De maximale snelheid van het voertuig is ook een zaak om rekening mee te houden. De Duster heeft een maximaal opgegeven snelheid van 165km/u, terwijl dat voor de Sandero 174 km/u is. Dit maakt een snelheidsindex minimaal S (tot 180 km/u). Of later in het alfabet, wat inhoudt dat de banden geschikt zijn tot een hogere snelheid.

MCV vs Duster 01

De beste keuze

Rekening houdend met bovenstaande en de resultaten van de autobanden test zijn dan de volgende zomerbanden te adviseren voor de:

Dacia Duster:

 • Premium: Continental PremiumContact 5 of Dunlop SP Sport FastResponse 215/65R16 80S
 • Prijs/kwaliteit: Goodyear Optigrip 215/65R16 80S
 • Beste budget: Uniroyal RainExpert 215/65R16 80S

Dacia Sandero en de Dacia Logan MCV:

 • Premium: Continental EcoContact3 185/65R15 78S
 • Prijs/kwaliteit: Pirelli Cinturato P1 of Goodyear Duragrip 185/65R15 78S
 • Beste budget: Apollo Amazer 3G Maxx

Meer informatie over autobanden (met uitzondering van winterbanden) voor uw auto vindt u op www.welkeautobanden.nl.

Dacia Sandero Stepway 06

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia Lodgy vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

___________________________________________________________________

Posted: 4 maart 2012 in Diversen, Techniek en Tips
Tags: autobanden, Dacia Duster, dacia logan mcv, dacia sandero, zomerbanden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten